Hathemsida åtalad för hets mot folkgrupp

En man i Götene åtalades den 12 juni för hets mot folkgrupp, olaga hot och förtal på grund av hans rasistiska hemsida riktad mot resandefolket. Hemsidan anmäldes av Göteborgs rättighetscenter och Kulturgruppen för resandefolket samt privatpersoner. I samband med detta släckte webbhotellet ned sidan.

Mannen hade skapat en hemsida med grova angrepp på två specifika personer och starkt nedlåtande kommentarer om resandefolket. Han hade även riktat utpressning mot dem på sin öppna Facebooksida. Kulturgruppen för resandefolket vände sig till Göteborgs rättighetscenter – mot diskriminering som polisanmälde sidan. Efter det inkom även polisanmälningar från de utpekade personerna och andra personer från resandefolket. Göteborgs rättighetscenter uppmärksammade även webbhotellet på hemsidans innehåll vilket gjorde att sidan släcktes ned.

Detta är första gången det väcks åtal för hets mot folkgruppen för resande, säger Richard Magito Brun, sekreterare i Kulturgruppen för resandefolket. En sån här hemsida drabbar många resande som känner sig kränkta. Sidan riktar både hot mot enskilda personer och uppmaningar till att hela resandefolket ska utrotas.

Det är viktigt att åklagaren gör ett tydligt ställningstagande mot rasismen mot resande och romer, säger Andrea Thibault, ordförande i Göteborgs rättighetscenter. Det är grupper som fortfarande är väldigt utsatta.

Richard Magito Bruun och Andrea Thibault nås via Göteborgs rättighetscenters jurist Erik Mägi 0702-42 44 60.

Kulturgruppen för resandefolket verkar för resandefolkets kulturella väl och intressen. Resandefolket ingår i den nationella minoriteten romer. Kfrg.se

Göteborgs rättighetscenter är en antidiskrimeringsbyrå som arbetar med rådgivning, utbildning och opinionsbildning. Gbgrc.se

 

Åtalet har uppmärksammats i Skaraborgs Läns Tidning, Skövde Nyheter, Nya Lidköpings Tidningen och Sveriges Radio P4