Man dömd för hets mot folkgrupp

I juni förra året uppmärksammade GRC att en man blivit åtalad för hets mot folkgrupp på grund av hans rasistiska hemsida som riktade sig mot resandefolket. Idag kom domen från Skaraborgs tingsrätt som slår fast att mannen gjort sig skyldig till brottet.

Det var under 2012 som mannen uttalade sig hotfullt och grovt nedsättande om resandefolket samt gjorde grova påhopp på två specifikt utpekade personer på sin hemsida. Tillsammans med Kulturgruppen för resandefolket polisanmälde GRC hemsidan och har även varit drivande i att få hemsidan nedsläckt. Under 2013 blev mannen åtalad för bland annat hets mot folkgrupp, olaga hot och förtal på grund av det han skrivit på sidan och idag blev det klart att mannen döms för hets mot folkgrupp, olaga hot samt för narkotikabrott. Domstolen menar att det som skrivits på hemsidan uppenbart är skrivet för att skapa missaktning mot människor som tillhör gruppen resande och att brottet inte kan bedömas som ringa. Sammantaget döms mannen till 6 månaders fängelse.