Uttalande från GRC: DN förminskar transpersoners utsatthet

I söndags skrev en ledarskribent vid DN om Göteborgs rättighetscenters stämning av Västra Götalandsregionen. GRC stämmer regionen för att en transperson har diskriminerats inom vården.

Skribenten har fått information från GRC om ärendet: en transperson har fått ett väldigt dåligt bemötande av en psykolog och sedan nekats fortsatt vård av mottagningen på grund av sin könsidentitet. Detta är ett allvarligt fall av diskriminering av en person som tillhör en mycket utsatt grupp och där utsattheten ofta leder till psykisk ohälsa.

DN-skribenten verkar helt och hållet ha missförstått allvaret i situationen och väljer att reducera den till en problematik kring pronomenanvändning. Händelserna beskrivs på ett direkt felaktigt och missvisande sätt så att vår klients situation förlöjligas. Vi ser det som oerhört allvarligt att en opinionsbildare vid en ledande tidning återkommande väljer att ta på sig rollen att direkt eller indirekt höja sin röst för fortsatt diskriminering av utsatta grupper.

Skribenten ställer också retoriskt och konspiratoriskt frågan om huruvida GRC strider mot diskriminering eller för en samhällsordning utan könsidentiteter. Frågan är lätt att besvara: GRC kämpar för ett samhälle utan diskriminering, där alla människor har lika värde, värdighet och rättigheter. Detta innebär att vi kämpar för en samhällsordning där en persons könsidentitet inte ska ha någon som helst betydelse för vilka rättigheter personen har. Vi vill ha en samhällsordning där det råder jämlikhet, så att ingen person utsätts för kränkningar, trakasserier, förföljelser, våld eller mord på grund av sin könsidentitet. Vi vill ha ett samhälle där ingen person på grund av sin könsidentitet har alla privilegier på sin sida, på bekostnad av personer med annan könsidentitet. I den samhällsordning vi vill se har människors könsidentiteter ingen som helst betydelse för vilken tillgång de har till makt, resurser och rättigheter.

Vi ställer oss frågan vilken samhällsordning det är DN och dess ledarskribent strider för, en samhällsordning där transpersoner respekteras eller där transpersoner förlöjligas?

Andréa Thibault, ordförande Göteborgs rättighetscenter
Pia Emanuelsson, verksamhetsledare Göteborgs rättighetscenter

Du kan läsa DN:s ledare här.

Här är ytterligare en kommentar på DN:s ledare: Maria Ramnehill: ”Varför skulle människan bara ha två kön, Hanne Kjöller?”