Förlikning i tvist om diskriminering av transperson

Göteborgs rättighetscenter – mot diskriminering och Västra Götalandsregionen har haft en tvist om en transperson blivit diskriminerad inom den psykiatriska vården. Parterna har valt att ingå en förlikning för att slutligt lösa den aktuella tvisten. Förlikningen innebär varken att Göteborgs rättighetscenter frångått uppfattningen att patienten blivit diskriminerad eller att Västra Götalandsregionen medgett att diskriminering ägt rum. Parterna har också kommit överens om ett uttalande i frågan.

Transperson är ett samlingsbegrepp för personer som på olika sätt bryter mot samhällets normer att det bara finns två könsidentiteter, man eller kvinna. Både Göteborgs rättighetscenter och Västra Götalandsregionen anser att det är viktigt att vården agerar så att inga patienter upplever sig diskriminerade vid kontakter med vården.

Västra Götalandsregionen arbetar kontinuerligt för att anställda inom hälso- och sjukvården ska ha ett professionellt och respektfullt förhållningssätt till alla patienter. Som ett led i detta arbete har Västra Götalandsregionens rättighetskommitté tagit fram ett förslag till en policy för Västra Götalandsregionens arbete med mänskliga rättigheter, där det bl.a. anges att individer i mötet med Västra Götalandsregionen har rätt att själva identifiera sig vad gäller kön, könsidentitet, sexualitet, etnicitet, funktionsförmåga, religion/trosuppfattning. Vidare genomförs utbildningsinsatser för att öka hbtq-kompetensen inom vården.

Göteborgs rättighetscenter ser att många transpersoner lider av psykisk ohälsa till följd av det stigma och den utsatthet som de möter i samhället och kan därför vara sårbara i relationen till vården. Göteborgs rättighetscenter anser att det är nödvändigt att vården förändrar sitt förhållningssätt till könsidentiteter och transpersoner. Göteborgs rättighetscenter ser positivt på att Västra Götalandsregionen har påbörjat detta arbete.

Tidigare pressmeddelande och pressklipp.

Erik Mägi, jurist Göteborgs rättighetscenter

0702-42 44 60

erik.magi@gbgrc.se