Internationella dagen mot transfobi, bifobi och homofobi 2015

Den 17 maj 1990 tog generalförsamlingen för Världshälsoorganisationen (WHO) bort homosexualitet från sin lista över psykiska störningar. Åtgärden representerade slutet till mer än ett århundrade av medicinsk homofobi. Beslutet utgör ett historiskt datum och har sedan 2004 uppmärksammats som den internationella dagen mot homofobi och transfobi (IDAHO).

Sedan 2013 har ett högnivåmöte vid namn ”IDAHO Forum” hållits där politiker och aktivister samlats med syftet att främja frigörelse för hbt-personer, bekämpa våld och diskriminering på grund av kön (identitet) och sexuell läggning, samt att göra en bedömning av offentligt ledarskap, politiska insatser och samarbete i och utanför Europa.

2015 års IDAHO Forum ägde rum i Montenegro där Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter och Fundamental Rights Agency presenterade två dokument som uppmärksammar intersexpersoners mänskliga rättigheter. Publiceringen av dessa två rapporter från europeiska organisationer på hög nivå visar att kränkningar av de mänskliga rättigheterna som intersexuella möter kräver mer uppmärksamhet på EU-nivå än i enskilda medlemsstater i Europarådet. Kommissionären för mänskliga rättigheter rekommenderar medlemsländerna att införa en lagstiftning som skyddar intersexpersoners mänskliga rättigheter. För dig som vill läsa mer om det klicka här.

För dig som bor i Göteborg uppmärksammas dagen med en manifestation med start kl. 14.30 på Järntorget. Manifestationen anordnas av Unga Feminister, RFSU och RFSL.

Göteborgs rättighetscenter vill också passa på att uppmärksamma ”Diskrimineringskartan”. Projektet drivs av RFSL Ungdom och syftar till att motverka transfobi, homofobi och rasism i skolan genom att synliggöra diskriminering, hatbrott och kränkningar. Där kan du anonymt berätta om vad som händer samt få stöd och råd. Genom att lämna en rapport gör du det möjligt att uppmärksamma skolansvariga på vilka problem som finns.