GRC tipsar: Pose och Queer Eye

Äger rum: 2020-08-20

För den som är intresserad av en inblick i ”ball culture” är serien Pose ett tips och den finns på HBO och Netflix i två säsonger. Den utspelar sig i New York under 1980-1990-talet. Ball beskrivs ofta som en subkultur, ett avant garde, inom hbtqi-rörelsen där afroamerikaner och latinamerikaner är drivande.
Pose är intersektionell i bemärkelsen att en mängd olika perspektiv kommer till uttryck. Den belyser också majoritetssamhällets stigmatisering av normbrytande när det gäller bland annat kön, etnicitet och klass men även hiv då Pose.
Ofta formas grupperingar, ”house”,  inom communityt som bildar familj genom att en ”mother” utses med ansvar för boende och utveckling av övriga i familjen. ”Barnen” kan vara hemlösa, ratade och utkastade från den biologiska familjen.
Ball har formats under lång tid och är en uttrycksfull lek med könsuttryck, könsidentitet, genus och sexualitet. Ballcommunityt samlas regelbundet för att visa upp kreativitet och uttryck i olika kategorier på en variant av catwalk. Musiken är viktig, liksom dansen. I säsong två är vouge i centrum, dans, performance och artisteri i kombination. Madonna plockade upp vougen och en av hennes texter inleds med raderna:
Strike a pose
Strike a pose
(Vogue, vogue, vogue)
(Vogue, vogue, vogue)

 

Ett annat tips är livsstilsserien Queer Eye. Originaltiteln är Queer Eye for the Straight Guy men har tidigare lanserats under titeln Fab 5.
Fab 5 handlade om fem homosexuella män som gör en makeover på en heterosexuell man. Vissa menade att den var stereotyp; de välvårdade homosexuella männen i kontrast till heteromän som inte behövde bry sig om sitt utseende.
Den nuvarande Queer Eye har ett bredare perspektiv och har inte en heterosexuell man i fokus utan en blandning av personer. Programmen handlar inte enbart om ytliga ting och livsstil utan även om identiteter, självbilder, rasism, homo- och transfobi, fattigdom, de livsvillkor de utvalda personerna lever under.
Programledarna är välkända mediepersonligheter men har inga okomplicerade bakgrunder, vilket också bidrar till en slags socialrealistisk touch.