Tipset: RBG och Seeing Allred

Äger rum: 2020-09-30

Väl medveten om den hårda kritiken av Netflix poster, trailer och filmen Cuties så går det också att där hitta godbitar.
Veckans tips är två dokumentärer, inte helt nya men för Antidiskrimineringsbyrån Väst som arbetar med juridik är RBG och Seeing Allred inspirerande.
RBG syftar på Ruth Bader Ginsberg, domare i USA:s högsta domstol. Notorius RBG som hon kallas på sociala medier med miljontals följare, själv driver hon inga konton.
I hela sin karriär i har RBG stått på de diskriminerade och förtrycktas sida. Inte minst har könsdiskriminering varit viktig för henne.
RBG är också känd för sin argumentering när hon har en skiljaktig mening till domstolens beslut, vilket hon ofta har för närvarande. Dessa skiljaktiga meningar bildar skola i lärosäten för blivande jurister.

Dokumentären om advokaten Gloria Allred visar också hur juridiken kan användas i kampen mot förtryck.
Bland annat är hon på senare tid känd för att ha företrätt 33 kvinnor i målet mot Bill Cosby, gällande sextrakasserier som de vann.
Allred har länge arbete för kvinnors rättigheter men också för exempelvis afroamerikaners och transpersoners rättigheter.
RBG och Allred visar på skönheten i juridiken, RBG på sitt strama och lite torra sätt, Allred högljutt i kontroversiella mål.