Välkomna till ett rådslag mot transfobi

Äger rum: 2015-04-29

logga-7radslag_cmyk

Göteborgs rättighetscenter – mot diskriminering arbetar under 2015 med projektet 7 rådslag mot diskriminering, med finansiering från Västra Götalandsregionen.  Syftet med detta projekt är att skapa former för samverkan, erfarenhets- och kunskapsutbyte mellan Västra Götalandsregionens rättspolitiska organisationer kring arbetet med att motverka diskriminering.

Rådslaget om diskriminering på grund av könsöverskridande identitet eller uttryck syftar till att motverka transfobi och det är utifrån denna utgångspunkt vi tar oss ann diskrimineringsgrunden. Diskrimineringsombudsmannen och GRC har valt att kalla denna diskrimineringsgrund för ”könsidentitet eller könsuttryck”, detta då alla människor har könsidentitet och könsuttryck, inte bara transpersoner. Utgångspunkten för skyddsgrunden könsidentitet eller könsuttryck är att det finns två kön, men att dessa inte är givna och att de, utifrån rådande normer kring kön och identitet, kan överskridas.

Du/ni behöver inte ha några förkunskaper om Diskrimineringslagen och samtalet om diskriminering kan ske ur ett vidare perspektiv än just lagens juridiska mening.

Datum: Onsdag den 29 april
Tid: 9:00 – 15:00
Plats: Dalheimers Hus, Slottsskogsgatan 2. Byggnaden har hiss

Föreläsare: Maria Ramnehill; radikalfeminist, transfeminist och frilandsjournalist med fokus på populärkulturen och dess skildringar av transpersoner och av lesbiska.
Workshopsledare: Pom Sandhagen; genusvetare.

Anmäl din organisation till rådslaget innan den 17 april genom att maila till paula.cardozo@gbgrc.se.

FB event: https://www.facebook.com/events/1571385733137154/

 

Mer om ”Sju rådslag mot diskriminering”

Samarbetet ska förhoppningsvis resultera i en gemensam handlingsplan mot diskriminering, kring samtliga diskrimineringsgrunder. Denna handlingsplan ska arbetats fram under 7 olika rådslag om diskriminering och slutligen presenteras under MR-dagarna i Göteborg 9-10 november. Rådslagens målgrupper är Västra Götalandsregionens civilsamhälle, särskilt rättighetspolitiska organisationer.  I projektet ska 7 rådslag om diskriminering genomföras, ett rådslag för varje diskrimineringsgrund. Rådslagen genomförs i form av 7 heldagskonferenser. Under rådslagen ska deltagarna gemensamt arbeta fram en problemanalys gällande aktuell diskrimineringsgrund, samt en handlingsplan för förändring.

Läs mer om våra projekt här.