Student med diabetes fick inte slutföra utbildning på Lernia.

Joakim Danielsson påbörjade 2011 en utbildning på Lernia till fordonsmekaniker. Kort efter att han i förtroende berättat för personal och lärare på Lernia om sin diabetes fick Joakim besked om att han inte fick fortsätta sin utbildning.

Pressbild

När Joakim Danielsson påbörjade sin utbildning till fordonsmekaniker på Lernia i Göteborg hade han höga förväntningar om utbildningen. Han fick gå utbildningen som ett led i ett arbetsmarknadspolitiskt program, en möjlighet för honom att studera och sedan komma ut på arbetsmarknaden. Efter att Joakim berättat om sin diabetes fick han inte längre fortsätta på utbildningen. Därefter blev situationen bara bli värre för Joakim. Han fick via omväga höra att hans problem hos Lernia grundade sig i att han har diabetes.

          – Efter månader av sjukbesök och provtagningar hade jag ställt in mig på att jag kan klara vad som helst, och bli utbildad mekaniker. Sedan får jag höra att jag inte får gå klart min utbildning, jag blev förvånad och undrade vad som hände?

När Joakim konfronterade anställda på Lernia om varför han inte fick fortsätta fick han inga konkreta svar. Inte heller ville någon från Lernia sitta ner med Joakim och hans handläggare på arbetsförmedlingen för att utreda omständigheterna kring hans avstängning. Joakim blev väldigt ledsen och förvånad, under hela utbildningen hade han aktivt deltagit i och visat intresse för studierna.

Genom arbetsförmedlingen fick Joakim till slut fortsätta ännu en period hos Lernia. Flertalet gånger berättade vänner och annan personal för honom hur lärare på Lernia pratade bakom ryggen på honom. Bland annat klagades det på att Joakim åt under lektionerna, något han måste göra vid behov för att hålla blodsockret på en bra nivå.

          –Jag hade höga förhoppningar om utbildningen, det var en ljusglimt för framtiden. Men utbildningen visade sig vara på en väldigt låg nivå. Lektioner, genomgångar och studieplan uteblev. Hela klassen klagade.

Problemen skulle bara bli värre för Joakim. När han under 2012 ger sig ut på sin första praktik hade lärare från Lernia redan ”förvaranat” praktikplatsen om Joakims sjukdom. Lernia hade spridit att Joakim har diabetes, trots att han berättat det i förtroende för personal och lärare. Vid ett annat tillfälle när han sökte arbete som fordonsmekaniker fick han veta att hans referens från Lernia beskriver honom som ”psykopat” och ”ensamvarg”.

Till slut fick Joakim nog och gjorde en DO-anmälan av Lernia. Nu ligger ärendet hos Göteborgs rättighetscenter – mot diskriminering, Göteborgs antidiskrimineringsbyrå, vilken handlägger ärendet.

          – Om det min klient har vittnat om till mig stämmer står det i strid med svensk lagstiftning. Diskrimineringsförbudet skyddar mot att någon missgynnas på grund av funktionsnedsättning. Dessutom skyddar lagstiftningen mot att man utsätts för repressalier, d.v.s. straffas efter att ha påtalat en diskriminering, vilket Joakim har beskrivit för mig har hänt. Göteborgs rättighetscenter tar emot många anmälningar som rör funktionsnedsättning så vi vet att utsattheten är stor.

 Joakim har idag avslutat del ett av en anläggningsförarutbildning och vill gå vidare med sitt liv. Han vill dock uppmärksamma allmänheten om det som förekommer på Lernia. Som Joakim förstår finns det flera andra som upplevt sig dåligt bemötta på Lernias utbildningar.

        –  Jag vet att det finns fler som hamnar i situationer som känns övermäktiga. Se er historia som en serie val där du förhoppningsvis kan välja att gå vidare. Mitt val är att berätta min historia, inte för att jag har något att vinna, utan för att förhindra att fler upplever det jag har gjort. Det finns goda själar där ute, som Göteborgs rättighetscenter som kan ge dig stöttning att komma vidare. För det är möjligt.