Stor mediauppmärksamhet om diskriminering av transperson

Bland andra Ekot, GP, GFT, Aftonbladet, ETC och TT har uppmärksammat GRC:s ärende om diskriminering av transperson.

Ekot: Psykolog vägrade kalla transperson ”hen” – nu stäms regionen

En psykolog i Göteborg vägrade kalla transpersonen Robin för ”hen” och sade sig inte kunna erbjuda fortsatt vård med motiveringen att mottagningen inte hade hbtq-kompetens. Nu stämmer Robin Västra Götalandsregionen för diskriminering.

Lyssna på och läs hela inslaget här.

GP: VG-regionen stäms för kränkning

Transpersonen Robin var i livskris och behövde psykologhjälp. Men psykologen vägrade kalla Robin ”hen” och behandlingen avbröts. Robin lämnades åt sitt öde.

Läs hela artikeln här.

GFT: Patienter vittnar om kränkningar i vården

Förra veckan anmäldes Västra Götalandsregionen för diskriminering av en patient som är transperson. Det är ingen unik händelse. Få anmäler, men GFT har haft kontakt med flera transpersoner som vittnar om kränkningar – och som kräver att alla patienter får ett värdigt bemötande.

Läs artikelserien här.

GFT: ”Så här får det inte gå till”

Patientnämnden, ungdomsmottagningar, RFSL och Västra Götalandsregionens kommitté för rättighetsfrågor. De är alla överens om att vårdens kränkningar av transpersoner måste sluta. Förändringsarbetet har också börjat.

Läs hela artikeln här.

Aftonbladet: Psykolog vägrade kalla transperson för ”hen”

En psykolog från Göteborg vägrade kalla transpersonen Robin för ”hen” eller ”han”. I stället sa psykologen att det bara finns kvinnor och män i världen – och avbröt behandlingen. Nu stämmer Robin Västra Götalandsregionen för diskriminering. – Det var helt galet. Jag blev chockad och kränkt, säger han.

Läs hela artikeln här.

ETC: Att vägra säga hen är oprofessionellt

För att en terapeut ska säga hen till sin patient ska det inte krävas en hbtq-certifiering. Det ska räcka med vanligt hyfs och lite professionalism.

Läs hela artikeln här.

TT: Transperson stämmer Västra Götaland

En transperson har stämt Västra Götalandsregionen för diskriminering, skriver Göteborgs-Posten.

När personen, som om sig själv använder ”han” eller ”hen”, sökte psykologhjälp använde den tilldelade psykologen konsekvent ”hon” och skrev så även i journalerna. Ingen annan på mottagningen ville heller ta sig an fallet, med hänvisning till att det saknades hbtq-kompetens.

Göteborgs rättighetscenter, som skickat in stämningen, anser att mottagningen gjort sig skyldig till diskriminering på grund av könsöverskridande identitet. Regionen förnekar dock att personen skulle ha vägrats vård eller blivit respektlöst bemött.