Psykolog kunde inte hantera ”hen” – VG-regionen stäms för diskriminering

Pressmeddelande från GRC:

Psykolog ifrågasatte att Robin omnämnde sig själv med ”hen”. Sen nekades Robin fortsatt vård för att den psykiatriska mottagningen inte upplevde sig ha hbtq-kompetens. Göteborgs rättighetscenter menar att psykiatrin är skyldiga att ge alla människor vård och stämde i måndags Västra Götalandsregionen för diskriminering av transperson.

Robin befann sig våren 2012 i en svår livskris och erbjöds därför samtalsbehandling på psykiatrisk mottagning. Robin hade upplyst psykologen att hen var transperson men terapin handlade inte om det. Efter ett par månaders terapi bad Robin psykologen att använde pronomet ”hen” eller ”han” om Robin. Detta kunde inte psykologen acceptera och började ifrågasätta Robins könsidentitet. Psykologen menade att det i hennes världsbild bara finns män och kvinnor och att hon inte kunde se Robin som annat än kvinna. Robin bad att få byta psykolog till någon som kunde hantera transpersoner professionellt. Då fick hen besked att ingen på mottagningen ville ta sig an fallet eftersom ingen upplevde sig ha hbtq-kompetens. Robin ställdes på gatan och har två år senare ännu inte fått fortsatt behandling.

– Jag sökte mig till psykiatrin för att jag inte mådde bra och behövde hjälp, säger Robin. Jag trodde inte det var några konstigheter att jag var transperson, allt jag bad om var att bli respekterad för den jag är. En psykolog måste kunna skilja på min och sin egen värlsbild. Det är deras jobb, helt enkelt.

Robin bad om hjälp av Göteborgs rättighetscenter som försökte förklara för psykiatri­mottagningen att de är skyldiga att erbjuda alla människor vård. Diskriminering på grund av könsöverskridande identitet är förbjudet sedan 2009 och psykiatrin får inte neka någon vård för att de känner sig ovana vid transpersoner. Västra Götalandsregionen som är ansvariga för psykiatrimottagningen har bett om ursäkt men vägrat att kompensera Robin. Göteborgs rättighetscenter skickade därför stämningsansökan till domstol den 12 maj 2014 och kräver diskrimineringsersättning till Robin.

– Det är som att psykiatrimottagningen skulle vägra ge vård till en jude, muslim, rullstolsburen eller homosexuell för att de känner att de inte har kompetens för det, säger Erik Mägi jurist på Göteborgs rättighetscenter. Detta är lika förbjudet som att diskriminera Robin som transperson. Alla vårdinrättningar måste lära sig respektera människor

Robin är ett fingerat namn. Läs pressklipp här.

Erik Mägi, jurist Göteborgs rättighetscenter
0702-42 44 60, Erik.magi@gbgrc.se

Psykiatri_PL_257 (httpvsmis.dinstudio.se)