Rapport om erfarenheter av diskriminering i familjefrågor

Göteborgs rättighetscenter har släppt rapporten ”Jag vägde mellan att ställa mig på barrikaderna eller att låtsas vara normativ…” – Erfarenheter av diskriminering i familjefrågor. I rapporten delar många olika sorters familjer med sig av sina erfarenheter av sämre behandling, fördomsfullt bemötande, bristande information och negativa självbilder. Familjerna upplever problem med lagstiftning, myndigheter och enskilda aktörer. Rapporten avslutas med reflektioner kring ett normkritiskt och intersektionellt förhållningssätt till arbete mot diskriminering i familjefrågor.

Göteborgs-Posten har också skrivit om rapporten och om en av de familjer som har deltagit i studien: ”Låtsas ha ett sexliv för att få barn”.

Rapporten är ett resultat av förstudien till projektet Diskriminering i familjefrågor som Göteborgs rättighetscenter har bedrivit i samarbete med Kulturgruppen för resandefolket, RFSL Göteborg, Kvinnojouren ADA, Ibn Rushd studieförbund, HSO Västra Götaland och HSO Göteborg. Läs mer om projektet här.

Logo_familje