Forumteater om diskriminering i familjefrågor

Äger rum: 2014-10-22

Vill du bli stärkt i sin förmåga att identifiera, förebygga och säga ifrån mot diskriminering? Vill du samtidigt dela dina erfarenheter av diskriminering i familjefrågor? Göteborgs rättighetscenter och RFSL Göteborg bjuder in till workshop med forumteater som metod onsdag 22 okt kl 18.00-20.30.

I denna workshop kommer deltagarna att diskutera egna erfarenheter av situationer kopplat till familj och familjebildning där diskriminering eller fördomar förekommit i någon form. Situationerna spelas sedan först upp så som de var i verkligheten, och efter det får deltagarna gå in och ändra på det som hände. När en hotfull, jobbig eller kränkande situation uppstår händer det ofta att den som utsätts blir ställd och inte vet vad den ska svara eller göra, men att den senare kommer på ”Så skulle jag ju ha gjort/sagt!” Ett av forumteaterns mål är att fungera stärkande och få deltagarna att känna att de tar/återfår kontroll över sina liv och inte låter sig bli stoppade av förtyck. Forumteater ger deltagarna möjlighet att gå tillbaka och ändra på situationer, samt få testa de där idéerna som de kom på i efterhand. Metoden ger deltagarna möjlighet att öva på att ge ”svar på tal” i olika situationer, i ett tryggt sammanhang. Målet är att deltagarna ska bli tryggare och mer bekväma med att säga emot eller ändra saker när det behövs i verkliga livet. Forumteater kan helt enkelt sägas ge deltagarna möjlighet att ”genrepa” inför framtida situationer de kan tänkas ställas inför.

Workshopen har även ett syfte att samla deltagarnas berättelser och erfarenheter till Göteborgs rättighetscenters projekt Diskriminering i familjefrågor. Deltagarna i workshopen kommer att naturligtvis vara anonyma. Projektet samlar in erfarenheter av diskriminering i familjefrågor. Vi vill ha erfarenheter från alla slags familjer. Det kan till exempel handla om bemötande av sjukvården eller myndigheter, möjligheter till adoption, information om föräldrapenning eller andra rättigheter och även sociala insatser eller tvångsomhändertaganden. Vi är intresserade av erfarenheter av både sämre behandling, fördomsfullt bemötande och brist på relevant information. Erfarenheterna kommer att sammanställas och analyseras utifrån vilka samhällsnormer som skapar diskrimineringen  (normkritik) och hur olika maktordningar samverkar (intersektionalitet). Detta material kommer sedan att användas i en rapport, metodutveckling och utbildning inom projektet. Genom att använda forumteater kommer vi att få erfarenheter på ett annat sätt än att deltagarna bara berättar om det som har hänt. När situationer spelas upp finns det möjlighet att se kroppsspråkets betydelse samt att se mer konkret vilka ord eller beteenden som upplevs som kränkande eller upprörande.

Workshopen leds av Erik Mägi och Pom Sandhagen. Erik Mägi som är jurist och projektledare på Göteborgs rättighetscenter och expert på normkritisk familjejuridik. Pom Sandhagen är praktikant på Göteborgs rättighetscenter, ordförande för SFQ Göteborg och har gedigen erfarenhet av forumteater.

Anmäla dig gärna till kurator Ylva Gellerstedt på ylva.gellerstedt@goteborg.rfsl.se så att vi vet ungefär hur många vi blir. Vi kommer att bjuda på lättare fika så säg gärna till om allergier. Du är också välkommen att dyka up på plats utan anmälan.

Samarbetsparners till projektet är Kvinno- och tjejjouren ADA, Kulturgruppen för resandefolket, Ibn Rushd studieförbund, RFSL Göteborg samt Handikappförbunden HSO Göteborg och HSO Västra Götaland.

»Det finns även möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter av diskriminering i familjefrågor genom projektets webbenkät på gbgrc.se/familj/.

»Läs mer om projektet här.

Träffen finns även som event på Facebook.